Зміни про організацію харчування та встановлення батьківської плати за харчування дітей:
1. З 01.01.2022 року вартість харчування дітей у закладах дошкільної освіти та у дошкільному підрозділі НВК № 1 «Мрія» відділу освіти виконкому Бердянської міської ради 38,76 гривень на день.
2. Батькам або особам, які їх замінюють, вносити плату за харчування дітей у закладах дошкільної освіти, дошкільному підрозділі НВК № 1 «Мрія» відділу освіти виконкому Бердянської міської ради у розмірі 23,25 гривень на день, що становить 60 відсотків від вартості харчування.
3.Визначити, що від плати за харчування дитини звільняються:
1) діти -
сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
2) батьки
дітей з інвалідністю;
3) діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
4) діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних групах;
5) діти з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», які навчаються у закладах дошкільної освіти;
6) діти з числа
внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала
внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
7) діти учасників бойових дій, які безпосередньо брали та беруть участь в операції Об’єднаних Сил (ООС/АТО).
4.Встановити, що розмір плати за харчування дитини зменшується на 50% для батьків, у сім’ях яких виховується троє і більше дітей.
ДО УВАГИ БАТЬКІВ АБО ОСІБ,ЩО ЇХ ЗАМІНЮЮТЬ!
ЗМІНИ У ХАРЧУВАННІ !!!
Про затвердження норм та Порядку організації харчування у
закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
Затверджено Постановою Кабінету Міністрів
України від 24 березня 2021 р № 305
Зазначений Порядок розроблено з метою врегулювання організації харчування
здобувачів освіти / дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення з
урахуванням принципів здорового харчування та приведення енергетичної цінності
раціону, структури харчування у
відповідність до норм фізіологічних потреб населення в основних харчових
речовинах і енергії; враховуючи
рекомендації ВООЗ щодо споживання жирів,
цукру, солі.
Зміни
стосуються наступного: зменшено норму цукру на добу з 45 г до 25 г, а для дітей
віком від 1 – 4 років додавання цукру у страви не дозволяється. Вдвічі
зменшилась норма споживання хлібу (було 120 г на добу – стало 60 г). Картоплю
дозволено вживати в їжу лише 2 рази на тиждень.
У
Порядку рекомендовано вживання яловичини двічі на тиждень, а м'ясо птиці – 6
разів на тиждень.
Норми молочних продуктів залишаються на
попередньому рівні, але зменшується споживання масла вершкового (від 21 г
на добу до 4,5 г).
Урізноманітнюється
меню за рахунок включення страв із злакових,
бобових та макаронних виробів з твердих сортів пшениці.
Збільшено
споживання фруктів та ягід. Так,
норма була 45 г на добу стала – 120 г.
Сік
фруктовий або овочевий дозволено вживати
в їжу під час сніданку або вечері
обов’язково без додавання цукру та підсолоджувачів.
За ініціативи відділу освіти створено робочу групу з
представників досвідчених сестер медичних з дієтичного харчування закладів
дошкільної освіти, які розробляють нове перспективне меню з урахуванням нових
вимог щодо організації харчування дітей.
Остаточно зміни набувають чинності з 01.09.2021.
ДО ВІДОМА БАТЬКІВ!
Назва страви
|
Вихід страви
|
|
Ясла
|
Садок
|
|
Сніданок
|
||
Каша геркулесова
(плов фруктовий з яблуками)
|
100(110)
|
120(130)
|
Овочі
свіжі
|
15
|
20
|
Яйце
варене
|
1 шт.
|
1 шт.
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Масло
вершкове
|
5
|
10
|
Твердий
сир
|
3
|
5
|
Чай
|
150
|
180
|
10:00
– Сік фруктовий, яблуко
|
50/1
шт.
|
70/1
шт.
|
Обід
|
||
Суп
картопляний з рибними консервами
|
200
|
250
|
Каша
гречана
|
100
|
120
|
Оладки
з печінки (тюфтелька м’ясна)
|
80(50)
|
80(60)
|
Ікра
зі свіжих овочів(капуста тушкована)
|
70(50)
|
80(60)
|
Хліб
пшеничний
|
30(20)
|
50(30)
|
Компот
із свіжих фруктів (сухофруктів)
|
150
|
180
|
Вечеря
|
||
Вареники
ліниві зі сметанним соусом
|
110
|
130
|
Печиво
|
1 шт.
|
1шт.
|
Какао
з молоком
|
150
|
180
|
Назва страви
|
Вихід страви
|
|
Ясла
|
Садок
|
|
Сніданок
|
||
Каша молочна рисова
|
180
|
200
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Масло
вершкове
|
5
|
10
|
Твердий
сир
|
3
|
5
|
Чай
|
150
|
180
|
10:00
– Сік фруктовий,яблуко
|
50/1
шт.
|
70/1
шт.
|
Обід
|
||
Борщ
український зі сметаною
|
200
|
250
|
Запіканка
вермішельна з м’ясом
|
120
|
140
|
Ікра
зі свіжих овочів
|
60
|
80
|
Хліб
пшеничний
|
30
|
50
|
Кисіль
із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
|
150
|
180
|
Вечеря
|
||
Пюре
картопляне
|
110
|
130
|
Биток
м’ясний
|
40
|
50
|
Овочі
свіжі
|
20
|
30
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Печиво
(сирник зі сметанним соусом)
|
1 шт.(40)
|
1 шт.(50)
|
Кавовий
напій
|
150
|
180
|
Назва страви
|
Вихід страви
|
|
Ясла
|
Садок
|
|
Сніданок
|
||
Каша молочна манна
|
180
|
200
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Масло
вершкове
|
5
|
10
|
Твердий
сир
|
3
|
5
|
Чай
|
150
|
180
|
10:00
– Сік фруктовий, яблуко
|
50(1
шт.)
|
70(1
шт.)
|
Обід
|
||
Борщ
буряковий зі сметаною
|
200
|
250
|
Каша
пшенична
|
100
|
-
|
Каша
пшоняна
|
-
|
120
|
Бефстроганов
(гуляш)
|
50
|
60
|
Капуста
тушкована(ікра зі свіжих овочів)
|
40(60)
|
50(80)
|
Хліб
пшеничний
|
30
|
50
|
Компот
із свіжих фруктів (сухофруктів)
|
150
|
180
|
Вечеря
|
||
Печеня
по-домашньому зі м’ясом
|
140
|
160
|
Овочі
свіжі
|
15
|
20
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Печиво
(сирник зі сметанним соусом )
|
1
шт.(50)
|
1
шт.(60)
|
Кавовий
напій з молоком
|
150
|
180
|
Четвер
Назва страви
|
Вихід страви
|
|
Ясла
|
Садок
|
|
Сніданок
|
||
Пудинг
з кисломолочного сиру з соусом з повидла (сметанним соусом)
|
120/20
|
140/25
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Масло
вершкове
|
5
|
10
|
Твердий
сир
|
3
|
5
|
Чай
|
150
|
180
|
10:00
– Сік фруктовий, яблуко
|
50/1
шт.
|
70/1
шт.
|
Обід
|
||
Суп
картопляний
|
200
|
-
|
Суп
гороховий з грінками
|
-
|
250/25
|
Рис
відварний
|
100
|
120
|
Котлета
рибна
|
50
|
60
|
Ікра
зі свіжих овочів (ікра бурячна)
|
60
|
80
|
Хліб
пшеничний
|
30
|
20
|
Кисіль
із свіжих фруктів (сухофруктів)
|
150
|
180
|
Вечеря
|
||
Рагу
овочеве з зеленим горошком та з м’ясом
|
160
|
180
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Рогалик
з повидлом
|
50 (1шт.)
|
60 (1
шт.)
|
Какао
з молоком
|
150
|
180
|
Назва страви
|
Вихід страви
|
|
Ясла
|
Садок
|
|
Сніданок
|
||
Суп
молочний вермішельний
|
180
|
200
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Масло
вершкове
|
5
|
10
|
Твердий
сир
|
3
|
5
|
Чай
|
150
|
180
|
10:00
– Сік фруктовий, яблуко
|
50 (1
шт.)
|
70 (1
шт.)
|
Обід
|
||
Суп
овочевий з зеленим горошком та сметаною (або суп-харчо)
|
200
|
250
|
Каша пшенична
( або пюре картопляне)
|
100(110)
|
120(130)
|
Котлета
м’ясна
|
40
|
50
|
Ікра
зі свіжих овочів
|
50
|
70
|
Хліб
пшеничний
|
30
|
20
|
Компот
із свіжих фруктів (сухофруктів)
|
150
|
180
|
Вечеря
|
||
Каша
гречана
|
100
|
-
|
Пюре
горохове (макарони відварні)
|
-
|
120
|
Гуляш
з м’яса
|
40
|
50
|
Овочі
свіжі (ікра бурячна)
|
15
|
20
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Булочка
домашня
|
50
|
60
|
Кавовий
напій з молоком (чай з молоком)
|
150
|
180
|
Назва
страви
|
Вихід
страви
|
|
Ясла
|
Садок
|
|
Сніданок
|
||
Макарони відварні з маслом
|
100/7(100)
|
120/7(120)
|
Яйце відварне (овочі свіжі)
|
1шт. (15)
|
1 шт. (20)
|
Хліб пшеничний
|
20
|
30
|
Масло вершкове
|
5
|
10
|
Чай
|
150
|
180
|
10:00 – Сік фруктовий, яблуко
|
50/1 шт.
|
70/1 шт.
|
Обід
|
||
Борщ український зі сметаною
|
200
|
250
|
Каша пшенична
|
100
|
120
|
Биток м’ясний
|
50
|
60
|
Ікра зі свіжих овочів
|
50
|
60
|
Хліб пшеничний
|
30
|
50
|
Компот із свіжих фруктів (сухофруктів)
|
150
|
180
|
Вечеря
|
||
Каша гречана
|
100
|
120
|
Гуляш м’ясний
|
40
|
50
|
Овочі свіжі
|
15
|
20
|
Хліб пшеничний
|
20
|
30
|
Печиво
|
1 шт.
|
1 шт.
|
Какао з молоком
|
150
|
180
|
Назва страви
|
Вихід страви
|
|
Ясла
|
Садок
|
|
Сніданок
|
||
Каша гречана
молочна
|
180
|
-
|
Каша
пшоняна молочна
|
-
|
200
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Масло
вершкове
|
5
|
10
|
Твердий
сир
|
3
|
5
|
Чай
|
150
|
180
|
10:00
– Сік фруктовий, яблуко
|
50/1
шт.
|
70/1
шт.
|
Обід
|
||
Суп картопляний
з фрикадельками (суп вермішельний)
|
200
|
250
|
Слойоні
голубці з м’ясом
|
130
|
150
|
Хліб
пшеничний
|
30
|
50
|
Кисіль
із свіжих фруктів (сухофруктів)
|
150
|
180
|
Вечеря
|
||
Запіканка
картопляна з риба з овочами
|
140
|
160
|
Овочі
свіжі
|
15
|
20
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Ватрушка
з сиром (яблуком),(печиво)
|
50 (1
шт.)
|
60 (1
шт.)
|
Кавовий
напій з молоком
|
150
|
180
|
Назва страви
|
Вихід страви
|
|
Ясла
|
Садок
|
|
Сніданок
|
||
Пудинг
сирний зі сметаною (запіканка сирна зі сметанним соусом)
|
120
|
140
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Масло
вершкове
|
5
|
10
|
Твердий
сир
|
3
|
5
|
Чай
|
150
|
180
|
10:00
– Сік фруктовий, яблуко
|
50/1
шт.
|
70/1
шт.
|
Обід
|
||
Борщ
буряковий зі сметаною
|
200
|
250
|
Макарони відварні
|
100
|
120
|
Тюфтелька
м’ясна
|
40
|
50
|
Ікра
зі свіжих овочів
|
50
|
70
|
Хліб
пшеничний
|
30
|
50
|
Компот
із свіжих фруктів (сухофруктів)
|
150
|
180
|
Вечеря
|
||
Печеня по-домашньому з м’ясом
|
100
|
130
|
Бефстроганов
з м’яса
|
40
|
50
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Оладки
з кабачків (овочі свіжі)
|
40
|
50
|
Какао
на молоці
|
150
|
180
|
Печиво
|
1 шт.
|
1 шт.
|
Четвер
Назва страви
|
Вихід страви
|
|
Ясла
|
Садок
|
|
Сніданок
|
||
Каша
молочна манна
|
180
|
200
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Масло
вершкове
|
5
|
10
|
Сир
твердий
|
3
|
5
|
Чай
|
150
|
180
|
10:00
– Сік фруктовий, яблуко
|
50/1
шт.
|
70/1
шт.
|
Обід
|
||
Суп –
харчо (юшка з рибними консервами)
|
200
|
250
|
Каша
пшенична (пюре картопляне)
|
100
|
120
|
Котлета
м’ясна
|
40
|
50
|
Ікра
зі свіжих овочів (капуста тушкована)
|
50
|
60
|
Хліб
пшеничний
|
30
|
50
|
Компот
із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
|
150
|
180
|
Вечеря
|
||
Каша
гречана
|
100
|
120
|
Гуляш
м’ясний
|
40
|
50
|
Овочі
свіжі
|
15
|
20
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Печиво
|
1 шт.
|
1 шт.
|
Молоко
|
150
|
180
|
Назва страви
|
Вихід страви
|
|
Ясла
|
Садок
|
|
Сніданок
|
||
Каша молочна геркулесова
|
180
|
200
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Масло
вершкове
|
5
|
10
|
Твердий
сир
|
3
|
5
|
Чай
|
150
|
180
|
10:00
– Сік фруктовий, яблуко
|
50/1
шт.
|
70
1 шт. |
Обід
|
||
Суп
овочевий зі сметаною(суп-харчо)
|
200
|
250
|
Макарони
відварні (каша пшоняна)
|
100
|
120
|
Котлета
м’ясна
|
||
Ікра
зі свіжих овочів
|
50
|
60
|
Хліб
пшеничний
|
30
|
50
|
Кисіль
із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
|
150
|
180
|
Вечеря
|
||
100
|
120
|
|
Гуляш
м’ясний
|
40
|
50
|
Свіжі
овочі (ікра бурячна)
|
15
|
20
|
Хліб
пшеничний
|
20
|
30
|
Печиво
|
1шт.
|
1 шт.
|
Какао
на молоці
|
150
|
180
|
Немає коментарів:
Дописати коментар